Recomandările Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor pentru perioada 1 Mai – Sărbătorile de Paști

marți, 30 aprilie 2024, 20:09
5 MIN
 Recomandările Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor pentru perioada 1 Mai – Sărbătorile de Paști

Pregătirile pentru Ziua de 1 Mai și sărbătorile pascale reprezintă o perioadă aglomerată pentru activitățile comerciale. Pentru a asigura calitatea produselor și siguranța consumatorilor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor va desfășura inspecții în toată țara pentru a verifica modul în care sunt comercializate produsele specifice acestor sărbători. Astfel, sunt vizate, în mod special, produsele alimentare de post, pește și preparate din pește, carne, în special carne de miel, preparate din carne, în mod deosebit micii, cozonac, produse de patiserie, ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao și grăsimi vegetale (tablete, figurine), vopsea de ouă, bere, vin și băuturi alcoolice.

”Ne dorim ca atât ziua de 1 Mai, cât și Sfintele Sărbători de Paști, să fie un prilej de bucurie, pentru toți românii, și să nu fie umbrite de posibile probleme cauzate de achiziționarea și consumul unor produse neconforme. De aceea este important ca toți consumatorii să țină cont de recomandările noastre” – Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC.

 

Carne

 

ANPC recomandă consumatorilor să acorde o atenție deosebită aspectului produselor din carne tocată și să nu cumpere produse preambalate care nu sunt etichetate corespunzător. În cazul produselor vândute vrac, aceștia recomandă verificarea informațiilor despre data durabilității minimale/ data limită de consum, iar ingredientele alergene să fie afișate la locul de vânzare. Totodată, ANPC recomandă consumatorilor să evite achiziționarea produselor din carne tocată care ridică suspiciuni legate de calitate sau etichetare. Astfel, aceștia sfătuiesc consumatorii să refuze produsele din carne care nu au o etichetă cu data durabilității minimale/ data limită de consum, sau în cazul în care aceasta este modificată sau depășită.

Un alt aspect important este ca produsele din carne tocată să nu fie cumpărate din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacția comercială și astfel consumatorii riscă să achiziționeze un produs neconform sau chiar nesigur, care poate afecta sănătatea. La cumpărarea berii, se recomandă verificarea stării ambalajelor (integritate, etanșeitate), limpiditatea lichidului și data durabilității minimale.

În cazul în care petreceți ziua de 1 mai în zone de agreement, ANPC ridică câteva semnale de alarmă în cazul produselor alimentare, modul de expunere și comercializarea acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate. În acest caz este vorba despre existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele, integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării, etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate etc. De asemenea, înainte de achiziționarea alimentelor, din locuri specializate în acest sens, ANPC recomandă consumatorilor să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate este realizată cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință. Pe lângă aceste aspecte, este important ca prețul afișat să fie în concordanță cu prețul afișat la raft și cele marcate pe bonurile de casă. Aici angajații APNC recomandă solicitarea și păstrarea bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, ulterior se va dori reclamarea calității și siguranței unui produs.

În cazul comercializării cărnii și a produselor din carne, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor recomandă ca achiziționarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, și a produselor din carne să se facă numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate, respectiv măcelarii, magazine alimentare și locuri special amenajate în piețe. Astfel, carnea trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar. Numai în astfel de condiții există garanția unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea.

În continuare, aceștia recomandă evitarea achiziționării de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din „portbagajele mașinilor”, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea. De asemenea, se recomandă verificarea prin apreciere directă a proprietăților organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare și a modificărilor ale aspectului precum prezența mucilagiilor, a culorii modificate, a consistenței și a prezenței unor corpuri străine. Prin urmare, carnea trebuie să prezinte, la suprafață, o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt.

 

Ouă

 

În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu ușurință și perfect lizibil, informațiile privind: categoria de calitate (A), categoria de greutate, respectiv clasamentul ouălor din categoria A în funcție de greutate. Astfel,  XL reprezintă ouăle foarte mari cu greutatea mai mare sau egală cu 73 g, L reprezintă ouăle mari cu greutatea mai mare sau egală cu 63 g și mai mică de 73 g, M reprezintă ouăle medii cu greutatea mai mare sau egală cu 53 g și mai mică de 63 g, iar S sunt ouăle mici cu greutatea mai mică de 53 g. De asemenea, sunt importante indicațiile metodelor de creștere a găinilor, explicațiile semnificației codului producătorului și data de valabilitate minimă.

La comercializarea vopselei de ouă, APNC recomandă achiziționarea vopselei ce se va face numai din locuri autorizate și se va citi cu atenție eticheta produsului, care trebuie să conțină: numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiuni de utilizare, data durabilității minimale. Un aspect important este ca la vopsirea ouălor să nu se utilizeze vopsea pentru alte destinații, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele reprezentând un real pericol pentru sănătate.

 

Vinuri

 

La comercializarea vinurilor și a băuturilor alcoolice Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor recomandă ca eticheta să cuprindă: denumirea sub care se vinde produsul, denumirea și adresa producătorului sau a importatorului sau a îmbuteliatorului, volumul net, concentrația alcoolică, o informație privind lotul, data durabilității minimale pentru băuturile alcoolice cu concentrația alcoolică mai mică de 10% vol.

Pentru vinuri, eticheta trebuie să mai conțină următoarele informații: categoria de calitate, indicația geografică sau denumirea de origine controlată pentru vinurile de calitate superioară, tipul vinului, în funcție de conținutul de zaharuri. Astfel, consumatorul trebuie să verifice aspectul lichidului, respectiv culoarea care trebuie să fie corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurități în suspensie, iar la întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conținutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurități sau scurgeri.

Marcarea băuturilor alcoolice distilate se face cu respectarea reglementărilor în vigoare emise de Ministerul Finanțelor.

Comentarii